Nieuwsflits 18 juni 2014 Burgernet: mobiel banditisme (herhaaloproep!)

Mobiel banditisme
In Limburg zijn - net als in heel Nederland en andere landen - bendes actief die Europa doorreizen met als doel misdrijven te plegen. De criminelen verrijken zich door het plegen van allerlei misdrijven, zoals winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.

De rondtrekkende criminele groepen kunnen uit alle landen komen. Tot en met 2013 was in Nederland echter een stijging te zien van mobiel banditisme vanuit Oost-Europa, met name de landen Polen, Bulgarije, Roemenië en Litouwen.

Het aanpakken van mobiel banditisme staat hoog op de prioriteitenlijst van de politie.

De laatste maanden hebben op meerdere locaties berovingen plaatsgevonden waarbij juwelen worden buitgemaakt o.a. door de zogenaamde wisseltruc.

Vooral ouderen zijn het doelwit van deze bendes, die veelal bestaan uit Oost-Europese vrouwen met een zigeunerachtig uiterlijk.
De werkwijze is als volgt: een groepje, meestal bestaand uit vrouwen met of zonder kinderen, spreekt u op straat aan om de weg te vragen naar bijvoorbeeld een ziekenhuis of apotheek. Ze spreken een vreemde taal of gebrekkig Nederlands. Nadat u de vrouwen de weg heeft gewezen, bedanken ze u voor de hulp. U wordt omhelsd en soms krijgt u zelfs een ketting of armband cadeau als blijk van dank. En hier gaat het mis. Vliegensvlug en zonder dat u het in de gaten hebt, maken de vrouwen uw sieraden los. Dan gaan ze er snel vandoor in een auto die 'toevallig' langs rijdt. Meerdere keren is een donkerkleurige wagen (Mercedes/Audi) met een Duits kenteken gebruikt, beginnende met de letters HS.

Een andere wijze van oplichting is de babbeltruc met de wegenkaart. De oplichter weet de weg niet precies en vraagt u hem te helpen. De kaart legt men boven op uw tas of portemonnee, zodat ongezien geld, goederen of zelfs sieraden van uw lichaam ontfutseld worden.

Wees alert! Als u aangesproken wordt door een bepaalde groep, zorg dan dat ze geen kans hebben fysiek contact te maken.

Hebt u informatie over verdachte situaties of bent u zelf slachtoffer? Bel 0900-8844 of bij spoed 112. Eventueel anoniem via 0800-7000.